Kwaliteit heeft een prijs

‘Een hoop complexe factoren tijdens de productie, oogst en verwerking hebben een invloed op de kwaliteit van de koffie. De rode draad is dat kwaliteit een prijs heeft. In specialty koffie boontjes zitten er bijna geen defecten zoals insectenvraat, omdat de beste zijn uitgesorteerd. Het gevolg is wel dat het rendement lager ligt.’ De andere bonen worden niet weggegooid, maar goedkoper verkocht. Op een plantage gaat niks verloren.

Opkopers van groene bonen controleren de kwaliteit van het product met fysieke- en smaakanalyses. ‘Voor de fysieke test weeg je 350 gram groene bonen af en tel je het aantal defecten. Dat kunnen bijvoorbeeld gebroken of geïnfecteerde boontjes zijn. Niet elk defect weegt even zwaar in de eindscore; insectenschade is minder erg dan een zwarte of een beschimmelde boon. De ernst van het defect hangt af van de impact op de smaak. Verder meet je het vochtgehalte en kijk je naar de kleur. Verse bonen zijn frisgroen, oudere koffie is wat afgebleekt. ‘Als dat klaar is, kan je een staaltje bonen roosteren en proeven. Belangrijk is dat je de herkomst van de koffie in je achterhoofd houdt als referentiekader, dat je blind analyseert en zonder vooroordelen: be fair to the coffee.’

In een eerste analyse tellen de scores van de groene bonen voor veertig procent van de totaalscore, die van het proeven voor zestig. Vanaf tachtig punten op honderd spreek je van specialty koffie. Binnen het segment van de specialty koffie wordt de kwaliteit opnieuw gemeten, deze keer alleen met een smaakanalyse. ‘Bij de analyse van specialty koffie is de grens van 85 punten belangrijk. Met meer dan 85 punten behoort een koffie tot de hoogste en duurste klasse’

Nusssucht koffie

Nusssucht sorteert met de hand de overgebleven defecten uit de groene koffiebonen vooraleer ze op ambachtelijke wijze worden gebrand, deze koffie van Nusssucht hebben dan een score van min 85% en zijn dan ook specialty koffies.

Koffie Caractére

Onze koffie Caractér hebben een screen van 16/17 en zijn dan ook top koffies om te proeven. ze zijn dan een stuk goedkoper dan Nusssucht, maar laat het niet aan je hart komen, wat de  prijs betreft, proef ze zeker ook, en wie weet heb je wel de koffie die voor jou geschikt is kwa smaak! (en prijs)

 

 

© 2020 - 2023 Ambacht Christyn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Onze klant moet zich bij bezorging van het pakket legitimeren en aantonen dat hij of zij 18 jaar of ouder is. Wil of kan de ontvanger zich niet legitimeren of blijkt deze minderjarig 🔞? Dan wordt het pakket niet afgeleverd.